Samarbete gav KIKA-möte

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Under KIKA årsmöte 2015 (Krananvändare i kärnteknisk anläggning)  beslutades att arbetet med KIKA KS ska påbörjas. KS står för Kontroll Specifikation och är avsett som ett komplement till KIKA TS (Teknisk Specifikation). 

Ett regelverk som tekniskt har påverkat utformningen av KIKA TS är KTA 3902. Under arbetets gång med KIKA TS har KTA 3902 studerats ingående och för ett erhålla djupare kunskap har även ett möte mellan KIKA och ”KTA-gruppen” hållits i Berlin. 

Utformningen av KIKA KS kommer sannolikt att påverkas av KTA 3903 varpå även detta dokument kräver ingående studier. Sekreteraren i KIKA, Kjell Andersson, sjösatte en ide som bygger på att använda samarbetet mellan g-ACK AB och TÜV NORD Sweden, sagt och gjort. Sven Hamrén, TÜV NORD Sweden skapade kontakten med sina kollegor i Tyskland och vips var allt kristallklart, låt oss bjuda in ingenjörer från TÜV NORD i Tyskland så kan de direkt informera KIKA om deras årliga ”In-service inspection”! 

Under två halvdagar fick över 30 personer på sagolika Teleborgs Slott ingående information om KTA 3903 med allt från ”In-service inspection” till ”Design approval” och ”Final inspection”. Som grädde på moset gavs även informtion om hur man i Tyskland har försökt att rekvlificera befintliga kranar mot KTA samt upphandlingserfarenheter då en beställare väljer en leverantör som tidigare inte tillverkat en kran enligt KTA-reglerna! 

KIKA-deltagarna från Forsmarks Kraftgrupp (FKA), Oskarshamnsverkens Kraftgrupp  (OKG), Svensk Kärnbränslehantering (SKB) och Ringhals (RAB) var mycket nöjda.

 

DSC_0031

Föreläsarna från TÜV NORD, Tyskland tillsammans med KIKAs ordförare och sekreterare.

Tilo Combo, Peter Ohlsson, Kjell Andersson, Christian Heinemann och Stefan Goers